Vecka 12: Rocka sockorna och Kängurutävlingen

Hej!

Jag vill börja med att be om ursäkt för sent hembrev. Jag var sjuk i fredags och tänkte att jag faktiskt skulle tillåta mig själv att vara sjuk och inte jobba … Men då jag ännu är hemma vill jag ändå få iväg några rader inför denna vecka.

Först dock. Vilket gäng som åkte till Globen förra veckan! Jag var så galet stolt över hela klassen som hade härlig inställning och verkligen visade på gott uppförande. De önskade såväl motståndarna lycka till inför de fyra ronderna som gratulerade vid eventuell egen förlust.
Tre kämpar vann alla sina fyra matcher och kommer att få tävla vidare i en individuell tävling: ”Schackfyranmästaren” senare i vår.
Hela klassen är dock mästare i mina ögon!

Rocka sockorna 21 mars!
På torsdag uppmärksammar vi att vi alla är unika. Den 21 mars är det Världsdagen för Downs syndrom. Och liksom pi-dagen förra veckan hade koppling till just det datumet är det samma för denna dag. Downs syndrom innebär att man har 3 exemplar av kromosom nr 21. Så kopplingen är att vi den TJUGOFÖRSTA dagen den TREDJE månaden rockar sockorna. Alltså – tar på oss strumpor som är OLIKA. Kromosomer ser ut som små kryss, precis som sockor som paras ihop med hälarna mot varandra. Att rocka sockorna innebär alltså att vi alla ”rockar våra kromosomer”. Frivilligt såklart. Men för en bra sak!

Kängurutävlingen
Den 21 mars är det dessutom äntligen dags för årets matematiktävling. En internationell tävling som årligen genomför en matematiktävling med inriktning på alla elever, det är alltså inte en elittävling. Avsikten med Kängurun är att stimulera intresset för matematik genom bra problem som är tänkta att väcka nyfikenhet och lust att lära matematik. Jag har genomfört det med alla mina klasser de senaste fyra åren. Det finns tävlingsklasser från och med förskoleklass ändå upp till högskolan!

Jag hoppas att jag snart blir frisk så att jag åtminstone får rocka sockorna och ”skutta” fram som en känguru tillsammans med gänget!
Ta hand om er alla!
Nina