Inför vecka 6: Spänning och skruvad skåning

Hej!

Veckan inleddes med en LÅNG mikrolektion, ”Grej of the day” om Gustav Vasa. Det engagerade att höra om Kristian Tyrann (”den gode” om man frågar danskarna), om Stockholms blodbad och om Gustav Erikssons väg genom Dalarna för att sedan bli krönt till Sveriges kung den sjätte juni 1523.

På tisdagen avslutade jag årets utvecklingssamtal och eleverna har varit SÅ duktiga som lett samtalen utifrån sina presentationer. Jag är så stolt och det gör mig så glad att flera berättade om att ni fortsatt lovorda dem efter samtalen. För det är de verkligen värda.

Vi avslutade veckan med att jag mötte eleverna i fjäderboa och silverhatt. På lördag drar ju Melodifestivalen igång och det ger oss anledning att än en gång kika på vår Sverigekarta. Var ligger Göteborg? Och varför säger vi ibland att Göteborg ligger i Västergötland och ibland att det ligger i Götaland? (landskap och landsdel)
Eleverna fick sedan gissa vilka fyra som tar sig till final respektive andra chansen. Även det var såklart kopplat till kursplan eftersom varje bidrag fått en viss längd tilldelad – till exempel 15 cm – och elevernas fyra val fick inte överstiga 100 cm! Så det blev till att räkna och anpassa gissningarna så de höll sig UNDER hundra.

Nästa vecka blir det fler ”grejer” där några kommer hamna på Sverigekartan och andra inte. Ledtrådarna hittar ni som vanligt HÄR! (En av ledtrådarna återfinner ni i detta inläggs rubrik!)

Vi kommer även att påbörja vårt NTA-tema: Kretsar kring el. Därav min rubrik eftersom spänning är ett av alla de begrepp vi kommer att lära oss om och som eleverna ska kunna förklara. Ni minns väl att jag på ALLA utvecklingssamtal betonat att i alla kursplaner så lyfter man vikten av att eleverna använder respektive ämnes begrepp och ”expertord”!

Jag önskar er en härlig helg!
Nina