Inför vecka 5: Hemuppgifter och 100 dagar smartare!

Hej!

Nya tabeller att träna på
Till den här veckan hade eleverna sin första riktiga hemuppgift – att träna på multiplikationstabellerna 3, 4 och 6. Till nästa vecka ska eleverna träna på 7, 8 och 9.
Klicka HÄR så kommer du till multiplikationstabellen.se!

Hemuppgift: Min släkt – lämnas in senast måndag 4 februari
Vi har påbörjat ett nytt område i SO där vi blickar tillbaka hundra år. Hur var det att vara barn i Sverige för hundra år sedan? Vi pratar om hur länge sedan det egentligen var och därför har eleverna fått med sig hem ett släktträd där de ska undersöka hur många generationer tillbaka de måste gå för att hitta någon som är född tidigt 1900-tal. Kanske kan de hitta någon som är precis hundra år äldre än dem själva och födda 1908?
I rutorna ska de skriva förnamn och födelseår SAMT vilket land släktingarna är födda i. På så sätt kan vi förutom ett släktträd även skapa en slags ”släktkarta”. Det går att göra den uppgiften ännu mer detaljrik genom att lägga till födelseSTAD. I mitt eget fall så har vi inte de senaste hundra åren flyttat mellan länder men väl INOM. Så det får eleven gärna lägga till.

Utöver släktträdet är min förhoppning att eleverna även får möjlighet att intervjua en äldre släkting om dennes barndom.
Undervisningen i historia ska bland annat syfta till att:
– eleverna utvecklar historiska kunskaper om likheter och skillnader i människors levnadsvillkor och värderingar.

Förslag på frågor:
Hur var det när du var liten? Hur var det i skolan när du var liten? Vad tyckte du om att leka? Vem var din bästa vän?

Uppgiften ska lämnas in senast MÅNDAG den 4 februari.

Hundra dagar smartare!
På onsdag prickar vi av den hundrade skoldagen och eleverna kommer då att få reflektera över sitt lärande under dessa hundra dagar. Vi gjorde ju något liknande i december när vi firade våra 50 grejer – men denna gång blir det en tydligare koppling till läroplanen. Förhoppningsvis har alla dessutom haft sina utvecklingssamtal och vi kan också jobba med de mål som blir deras fokus fram till nästa samtal i höst.

Påminnelse!
Kortare skoldag på tisdag med anledning av de sista utvecklingssamtalen. Eleverna slutar efter idrotten, klockan 13.00.

Kom ihåg – Grej of the day!

Önskar er alla en trevlig helg. Ta hand om varandra!
Nina