Inför vecka 49: Kalendrar – forskning, snäll och radio!

Hej!

Nu är det knappt tre veckor kvar av terminen. Men tro inte att vi kommer ligga på latsidan! Vi har påbörjat ett nytt arbetsområde inom matematiken: division men vi kommer dessutom att jobba en del med programmering kommande veckor. Och med negativa tal! Det senare är eleverna bekanta med då vi varje dag pratar om vilka temperaturer det är i landet. Och eftersom det nu börjar bli kallare så har vi pratat om minusgrader. Och tallinjens negativa tal är ju att jämföra med termometerns minusgrader. Så detta kommer att kännas bekant!

SO-prov och bedömning!
På söndag är det första advent. Och det blir ett bra tillfälle att avsluta vårt SO-arbete med de abrahamitiska religionerna. Det innebär också att jag kommer att bedöma deras kunskaper mot de krav som finns för religionskunskap i läroplanen. Planering och de aktuella kunskapskraven – och senare även min bedömning – hittar du på IST Lärande som du når när du loggar in på Skolportalen.

Två av kunskapskraven jag kommer bedöma är:
– Eleven har grundläggande kunskaper om några heliga platser eller rum, ritualer och levnadsregler som hör till världsreligionerna och visar det genom att föra enkla resonemang om likheter och skillnader mellan några religioner.
– Eleven kan redogöra för några kristna högtider och traditioner.

Jul, jul – kalendrarnas högtid!
En av de kristna högtiderna är julen. Med den kommer en hel del traditioner många barn, oavsett religionstillhörighet, brukar uppskatta i skolan. En av dem är kalendrar. En del kallar det julkalender. Andra adventskalender. Men vi har två andra:
– Forskarkalendern!
– Snällkalendern!

Forskarkalendern är en annorlunda julkalender som är fullproppad med lek och kunskap istället för godis och socker. Kalendern innehåller magiska manicker, förbluffande föremål och engagerande experiment för nyfikna barn. Och jag tänker att nyfikna barn – det har jag tjugofem i klassen!

Snällkalendern är en kalender som kommer från stiftelsen Friends. Den är istället fullproppad med goda gärningar – snälla handlingar. Förhoppningsvis blir det ett härligt avslut på terminen. Jag tänker att vi öppnar de luckor vi ”missar” efter lovet – för att ta med de goda handlingarna in i nästa år!

Radions kalender – ett tillfälle att träna hörförståelse
Vi kommer dessutom att lyssna på radions julkalender: Tonje i Glimmerdalen. Den bygger på en bok av den norska författaren Maria Parr som vunnit många priser för sina barnböcker.

När vi lyssnar på en berättelse övar eleverna hörförståelse. Litteratur vidgar deras ordförråd och tränar förmågan att tolka en berättelse. Även DET mål enligt kursplanen och vilket också bedöms. Det är bra att ni vet så att ni inte tror att vi ”bara lyssnar på en saga”. Ni hittar kopplingar till kursplanen i svenska och svenska som andraspråk i planeringen som ligger i IST Lärande.

Jag önskar er alla en härlig helg!
Nina