Inför vecka 47: Fråga varje dag: ”Har du gjort ditt bästa idag?”

Hej på er!

Barnboksvecka och skridskor. En vecka som inte riktigt såg ut som andra. Men ibland känner jag: Vilken vecka gör det?
Vi har läst; själva och för våra fadderklasser. Vi är ju den enda fyran på skolan – så vi har ynnesten att vara faddrar till BÅDA ettorna. Det gjorde att våra elever fick läsa vid FYRA tillfällen i veckan. En bra träning. Jag hoppas vi får tillfälle att snart träffa våra fadderklasser igen.

Utvärdering och reflektion
Idag bad jag klassen att utvärdera terminen och lärandet. Jag känner att jag behöver feedback på min undervisning och hur de upplever att de lär sig. De fick svara på vad de önskar att jag fortsätter med och även ge förslag på om det är något de vill att jag ska lägga till. De fick dessutom reflektera över om de lär bäst då jag berättar, när de läser om det vi ska lära själv och huruvida de arbetar bäst själva eller med lärkompis. Det ska bli väldigt spännande att gå igenom svaren mer noggrant – men det jag kunde se var att nästan alla kryssade för att de vill att vi fortsätter med Grej of the day! Och DET gjorde mig väldigt väldigt glad!

Lägesrapport – viktig läsning!
Nu har jag jobbat med barnen i snart tre månader och har börjat få en tydligare bild av vad det är barnen kan och vad vi kan utveckla än mer. Jag vill att ni ALLA pratar med ert barn om vikten att ta skolan på allvar. Någon uttryckte sig i veckan att ”Vi går ju bara i fyran” som att det vi gör nu inte spelar någon roll. Och jag kan förstå att det kan vara svårt att se att val vi fattar idag påverkar vår morgondag och framtid. Men det är faktiskt så, särskilt i NO och SO, att en del av det centrala innehåll som ska behandlas innan år 6 och som faktiskt ligger till grund för betygen, DÅ, jobbas med NU – och inte vid annat tillfälle. Det går alltså inte att leka bort fyran och femman för att sedan satsa allt i sexan.

En del verkar tro att det bara räcker med att komma in i klassrummet – och jag behöver veta att ni och jag är på samma sida i detta: I skolan gör alla sitt bästa – och den enda eleven straffar om hen säger att hon eller han vägrar att göra en uppgift är hen själv!

Även om jag är den första att säga att det viktigaste i livet är den kunskap vi har så måste jag ändå lyfta att vi i skolan OCKSÅ har uppdraget att bedöma eleverna. Och även om jag vet att många har en massa kunskap så kan jag bara bedöma det jag ser – det eleven väljer att visa.

Så ta för vana att VARJE dag ställa frågan om ditt barn har gjort sitt bästa idag och gjort de uppgifter vi jobbat med i skolan.

ABC-kurs
Jag vill påminna er om att skolan erbjuder er vårdnadshavare en kurs om hur ni kan stärka er relation mellan er och ert/era barn. ”Alla barn i centrum”. Se separat inlägg eller läs mer: ABC kurs 20 november 2018.
Den börjar redan på tisdag men det finns platser kvar. Så kontakta Helena om ni är intresserade!

Önskar er en härlig helg. Hoppas att solen som skiner utanför mitt fönster fortsätter skina hela helgen!
Nina